ΠΡΟΦΙΛ

Το Σπίτι της Κύπρου, το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στεγάζεται από το Δεκέμβριο του 2011 στο νέο κτήριο της Πρεσβείας, στην οδό Ξενοφώντος 2Α, δίπλα από την Πλατεία Συντάγματος.

Μετά από 36 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το Σπίτι της Κύπρου, ανανεωμένο,  σε νέους χώρους με σύγχρονες υποδομές, εξακολουθεί να αναπτύσσει το ίδιο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, παραμένοντας πάντοτε πιστό στο όνομά του, στην ιστορία του, στις επιλογές του και στους διαχρονικούς στόχους του: ένας χώρος οικείος και φιλόξενος που προβάλλει την πνευματική παραγωγή των Κυπρίων και Ελλαδιτών λογοτεχνών, καλλιτεχνών, δημιουργών και επιστημόνων, καλλιεργώντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων Ελλάδας και Κύπρου· ένας χώρος που εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αθήνας.

Λίγα λόγια για το Σπίτι της Κύπρου

Τα εγκαίνιά του έγιναν τον Ιούνιο του 1987, στο Κολωνάκι (Ηρακλείτου 10 και Σκουφά), από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρο Κυπριανού και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου. Προηγήθηκε η συστηματική δουλειά, όσων είχαν την ιδέα για την ίδρυσή του και δούλεψαν για την υλοποίησή της. Ανάμεσά τους, ο τότε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ανδρέας Χριστοφίδης, οι διατελέσαντες Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου, Νίκος Συμεωνίδης και Πάνος Ιωαννίδης και ο πρώτος Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, Γιώργος Γεωργής.

Το Σπίτι της Κύπρου, από την ίδρυσή του, αποτελεί ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και από τον Ιούλιο του 2022, του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Σπίτι της Κύπρου έχει επιτελέσει ζηλευτό έργο ως προς την προβολή της πνευματικής παραγωγής των Κυπρίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, αλλά και ως προς την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των πολιτισμικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Από το βήμα του μίλησαν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του πνευματικού αλλά και του πολιτικού κόσμου από την Ελλάδα και την Κύπρο, και από τις αίθουσές του πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις λόγου ή τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν.

Ως Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σπίτι της Κύπρου συνεργάζεται σε υπηρεσιακό επίπεδο με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, παρέχει πληροφορίες στο κοινό, διεκπεραιώνει μορφωτικά και εκπαιδευτικά θέματα και προωθεί τη γόνιμη συνεργασία με εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα.

Η διοργάνωση σεμιναρίων σε θέματα λογοτεχνίας, ιστορίας, αρχαιολογίας και αρχαίας γραμματείας είναι ένας θεσμός που για χρόνια φέρνει πιο κοντά στην Κύπρο διδάσκοντες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Το Σπίτι της Κύπρου συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια της Κύπρου για τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων. Συνεργάζεται, επίσης, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.O.K.), κυρίως σε θέματα προβολής των παραστάσεών του στην Ελλάδα, καθώς και με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ).

Σημαντικός είναι και ο τομέας συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση της Ελλάδας με στόχο τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Κύπρο.

Στενή σχέση συνεργασίας διατηρεί το Σπίτι της Κύπρου με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), καθώς και με τις κατά τόπους Κυπριακές Οργανώσεις και τους Συλλόγους, για την προβολή της Κύπρου και, κυρίως, του Εθνικού μας θέματος.   Συνεργάζεται, επίσης, με την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αθήνας (Ε.Φ.Ε.Κ.) σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Πολύτιμη για το Σπίτι της Κύπρου είναι η προσφορά και η συνεργασία της Εταιρείας Φίλων του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι της Κύπρου».

Το Σπίτι της Κύπρου συνεργάζεται, επίσης, και με πολλούς άλλους ελλαδικούς φορείς, όπως είναι η Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, η Εταιρεία Συγγραφέων, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) κ.ά.

Διευθυντές του Σπιτιού της Κύπρου:
Γιώργος Γεωργής: 1987-1993 και 1997-1999
Ανδρέας Μαλέκος: 1993-1997
Νάσα Παταπίου: 2000-2005
Ελένη Αντωνιάδου: 2005-2008
Κώστας Λυμπουρής: 2008-2011
Μαρία Ραγιά: 2011-2013 Εποπτεύουσα
Μαρία Παναγίδου: 2013-2018
Νάντια Στυλιανού: 2018-2020
Μαρία Ραγιά: 2020-2022 Εποπτεύουσα
Μαρία Ραγιά: 2022-    Εποπτεύουσα Πολιτιστικών Θεμάτων
Λουκάς Ξενοφώντος: 2022-    Σύμβουλος Εκπαιδευτικών/Φοιτητικών Θεμάτων


		

Screen Shot 2014-09-13 at 2.43.55 PM

Καλώς ήρθατε στο Σπίτι μας

Το Σπίτι της Κύπρου, το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στεγάζεται από το Δεκέμβριο του 2011 στο νέο κτήριο της Πρεσβείας, στην οδό Ξενοφώντος 2Α, δίπλα από την Πλατεία Συντάγματος.

Μετά από 36 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το Σπίτι της Κύπρου, ανανεωμένο, σε νέους χώρους με σύγχρονες υποδομές, εξακολουθεί να αναπτύσσει το ίδιο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, παραμένοντας πάντοτε πιστό στο όνομά του, στην ιστορία του, στις επιλογές του και στους διαχρονικούς στόχους του: ένας χώρος οικείος και φιλόξενος που προβάλλει την πνευματική παραγωγή των Κυπρίων και Ελλαδιτών λογοτεχνών, καλλιτεχνών, δημιουργών και επιστημόνων, καλλιεργώντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων Ελλάδας και Κύπρου· ένας χώρος που εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αθήνας .

Συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Σεπτέμβριο του 2011 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έκτοτε, στο πλαίσιο του μνημονίου, διοργανώνονται στις αίθουσές του εκδηλώσεις κυπριακού ενδιαφέροντος, που αφορούν στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τα εικαστικά.